Impact Enteral smak neutralny Dual Płyn 500 ml
Opis
IMPACT ENTERAL smak neutralny DUAL PŁYN 500 ml
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Kompletne pod względem odżywczym immunożywienie. zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, argininę i nukleotydy. Do podawania doustnie lub przez zgłębnik. Produkt nadaje się do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub ryzyku niedożywienia u pacjentów chirurgicznych w okresie okołooperacyjnym i krytycznie chorych.
Specjalistyczna, kompletna pod względem odżywczym dieta opracowana specjalnie z myślą o pacjentach niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia w okresie okołooperacyjnym.
Ponadto w przypadku:
• odleżyn,
• oparzeń.
Charakterystyka:
• dieta kompletna pod względem odżywczym
• normokaloryczna (1 kcal/ml)
• wysokobiałkowa (5,6 g/100 ml, 22% energii z białka)
• bezresztkowa
• immunożywienie - zawiera: kwasy tłuszczowe omega-3 argininę, nukleotydy
Główne składniki diety:
Białko: białka mleka (kazeina, białko serwatkowe) i wolna L-arginina.
Tłuszcz: olej z ziaren palmowych, olej słonecznikowy, olej rybi. 22% tłuszczu stanowią kwasy tłuszczowe MCT.
Węglowodany: maltodekstryna.
Dawkowanie:
1000 ml — 1500 ml lub zgodnie z zaleceniem lekarza.
Ważne informacje:
• Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
• Przeznaczony dla osób dorosłych.
• Nie dodawać żywności ani leków.
• Nieodpowiedni dla pacjentów z ciężką postacią posocznicy.
• Stosować pod kontrolą lekarza.
• Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
• Do podawania przez zgłębnik.
Dodatkowe informacje:
• zawiera białka mleka, olej rybi, lecytynę sojową,
• zawartość laktozy: <0,05 g/100 ml,
• produkt bezglutenowy.
Postać i opakowanie:
Płyn, butelka Smartflex 500 ml.
Smaki:
Neutralny
Tabela wartości odżywczych:
Produkt bezglutenowy.
Wartość odżywcza | na 100 ml | na 500 ml | |
Wartość energetyczna | k/J/kcal | 427/101 | 2135/505 |
Białko (22% Kcal) | g | 5,6 | 28 |
w tym: | |||
- arginina | g | 1,3 | 6,5 |
Nukleotydy | g | 0,13 | 0,65 |
Węglowodany (53% Kcal) | g | 13,4 | 67 |
w tym: | |||
- cukry | g | 0,4 | 2,0 |
- laktoza | g | <0,05 | <0,25 |
Tłuszcz (25% Kcal) | g | 2,8 | 14 |
w tym: | |||
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | 1,6 | 8,0 |
- MCT | g | 0,61 | 3,05 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | g | 0,59 | 2,95 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | g | 0,58 | 2,9 |
- omega-3 | g | 0,33 | 1,65 |
Błonnik (0% Kcal) | g | 0 | 0 |
Składniki mineralne | |||
Sód | mg | 107 | 535 |
Chlorki | mg | 120 | 600 |
Potas | mg | 134 | 670 |
Wapń | mg | 80 | 400 |
Fosfor | mg | 72 | 360 |
Magnez | mg | 23 | 115 |
Żelazo | mg | 1,2 | 6,0 |
Cynk | mg | 1,5 | 7,5 |
Miedź | µg | 170 | 850 |
Jod | µg | 15 | 75 |
Selen | µg | 4,7 | 23,5 |
Mangan | mg | 0,2 | 1,0 |
Chrom | µg | 10 | 50 |
Molibden | µg | 16 | 80 |
Fluor | mg | 0,17 | 0,85 |
Witaminy | |||
A | µg RE | 100 | 500 |
w tym: | |||
Beta- karoten | µg Re | 50 | 250 |
D | µg | 0,67 | 3,35 |
K | µg | 6,7 | 33,5 |
C | mg | 6,7 | 33,5 |
B1 | mg | 0,12 | 0,60 |
B2 | mg | 0,17 | 0,85 |
B6 | mg | 0,15 | 0,75 |
Niacyna | mg NE | 1,6 | 8,0 |
Kwas foliowy | µg | 20 | 100 |
B12 | µg | 0,40 | 2,0 |
Kwas pantotenowy | mg | 0,80 | 4,0 |
Biotyna | µg | 7,0 | 35 |
E | mg alfa-TE | 3,0 | 15 |
Cholina | mg | 27 | 135 |