Resource Instant Protein - proszek 400 G
Opis
RESOURCE INSTANT PROTEIN PROSZ. - 400 G
Najważniejsze cechy:
• dieta cząstkowa
• koncentrat białka w proszku
• 1 łyżka (5g) = 4,5 g białka
• łatwo rozpuszczalne
Główne składniki diety:
Białko: białka mleka.
Wskazania:
Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może
występować zwiększone zapotrzebowanie na białko, np. w:
• chorobie nowotworowej,
• odleżynach, oparzeniach, trudno gojących ranach.
Dawkowanie:
• Zgodnie z zaleceniem lekarza. Na 150 ml płynu lub 150 g potrawy należy dodać 10-15 g proszku (2-3 łyżki stołowe).
• Ilość należy dostosować do wieku, potrzeb oraz stanu pacjenta.
• Produkt może być dodawany do napojów oraz do zimnych i ciepłych posiłków. Do przygotowania posiłków lub napojów
należy najpierw rozpuścić proszek w niewielkiej ilości letniego płynu.
Ważne informacje:
• Stosować pod kontrolą lekarza.
• Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
• Odpowiedni do stosowania powyżej 3. roku życia.
• Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
• Do podawania doustnego lub przez zgłębnik.
• Nie dodawać żywności ani leków.
Dodatkowe informacje:
• zawiera białka mleka i lecytynę sojową,
• zawartość laktozy: <0,5 g/100 g.
Postać i opakowanie:
Proszek, puszka 400 g.
Smaki:
Neutralny (nie zmienia smaku i zapachu potraw).
Tabela wartości odżywczych
|
| 100 g | 5 g |
Wartość energetyczna | kJ/kcal | 1575/371 | 79/19 |
Tłuszcz (2% kcal) w tym: | g | 1,0 | 0,050 |
- kwasy tłuszczowe nasycone | g | <0,9 |
|
Węglowodany (1% kcal) w tym: | g | 0,50 | 0,025 |
- cukry | g | 0,50 | 0,025 |
- laktoza | g | <0,50 |
|
Białko (97% kcal) | g | 90 | 4,5 |
Sól (= Na (g) x 2,5) | g | <0,10 |
|
Składniki mineralne |
| ||
Sód | mg | <40 |
|
Potas | mg | <40 |
|
Wapń | mg | 1400 | 70 |
Fosfor | mg | 740 | 37 |
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza.