Zasady żywienia dla pacjentów leczonych insuliną
Insulina, a dieta - zależności.
Racjonalne odżywianie to jeden z ważniejszych elementów skutecznego leczenia cukrzycy. Równie ważne są leki, aktywność fizyczna, edukacja i samokontrola pacjenta. Niestety nie ma diety uniwersalnej dla wszystkich pacjentów z cukrzycą. Szczegółowe zalecenia dotyczące żywienia powinny być ustalane indywidualnie przez lekarza lub dietetyka, w zależności od potrzeb i możliwości oraz zastosowanego sposobu leczenia.
Insulinoterapia wymaga szczególnego dbania o sposób żywienia. Insulina jest hormonem, który obniża stężenie cukru (glukozy) we krwi i jest stosowana w leczeniu pacjentów chorujących na cukrzycę. Chorych na cukrzycę typu II leczy się insuliną, gdy leki doustne przestają być skuteczne, występują przeciwwskazania do ich stosowania lub w szczególnych okolicznościach, np. w okresie okołooperacyjnym. W pewnych szczególnych sytuacjach zamienia się okresowo leczenie lekami doustnymi na insulinoterapię. W zależności od stosowanej metody insulinoterapii zalecenia żywieniowe mogą się nieco różnić.
Co jeść w okresie przyjmowania insuliny?
Po rozpoczęciu leczenia insuliną pojawia się wiele obaw dotyczących niedocukrzenia, wahań glikemii, jak również dotyczących przygotowania i składu posiłków. Jakie posiłki jadać oraz jak często i jak obfite powinny one być uzależnione jest przede wszystkim od zaleconego przez lekarza sposobu podawania insuliny.
Rodzaje insulinoterapii:
- Insulinoterapia prosta – polega na podawaniu insuliny raz dziennie, zwykle przed snem (insulina o przedłużonym działaniu) łącznie z lekami doustnymi
Przy insulinoterapii prostej dieta powinna opierać się na zasadach ogólnych dotyczących ilości węglowodanów, białek i tłuszczy.
- Insulinoterapia konwencjonalna polega na podawaniu mieszanek insuliny (ludzkiej lub analogowej) 2 razy dziennie oraz ewentualnie dodatkowego wstrzyknięcia insuliny krótkodziałającej lub analogu szybkodziałającego insuliny przed posiłkiem południowym.
Przy insulinoterapii konwencjonalnej dieta powinna być oparta na zdrowych produktach, spożywanych w określonych porcjach i zawierających ustalone, stałe ilości węglowodanów. Podczas stosowania mieszanek insuliny ludzkiej wskazane są dodatkowe posiłki.
- Intensywna insulinoterapia, czy inaczej funkcjonalna insulinoterapia polega na podawaniu dwóch rodzajów insulin: insuliny o przedłużonym działaniu lub analogu długodziałającego oraz insuliny krótkodziałającej.
Przy intensywnej insulinoterapii dieta powinna opierać się o posiłki zawierające podobne porcje składników pokarmowych, w tym o stałe ilości węglowodanów, białek i tłuszczy w posiłkach.